İşte böyle bir başlıkla duvarlarını örmüştü ünlü sinema eleştirmeni Roger Ebert.. Avatar sonrası sinemanın değişeceği kehanetinde bulunanlar haklı çıkmış gibi görünse de , bu varsayım Ebert gibi yaşlı kurtları hala ikna etme başarısını gösterebilmiş değil.
Üç boyutlu sinemanın interaktif sinema keyfini garantilediğini düşünenlere karşı, Ebert kendi deneyimlerinden yola çıkarak bir argüman oluşturuyor.Sinemanın sanat yönünün tamamen unutulup bir gösteri işine dönüştüğü günümüzde, Ebert'in sözleri eski kafalı bir sinemacının bakış açısını yansıtıyor gibi gelebilir.Ancak gerçek sinemayı, sinemanın temellerini atanlarda onlar değil miydi? Kaldı ki Ebert, teknolojinin sunduğu olanaklardan değil, bu olanağın Hollywood'daki işleyiş tarzından şikayet ediyor.
İşte Ebert'in deyimiyle ( benimde aklen mührümü bastığım) 3D'den nefret etmemin 9 sebebi :
1-Üçüncü Boyut Gereksiz Bir Girişim:
Roger Ebert'e göre sinemada üçüncü bir boyuta ihtiyaç yok.Zaten sinema teknolojisi,kendi doğasında üç boyutlu işliyor.Bu tamamen gözün algılaması ve perspektif duyumuzla ilgili, 3D ise bu doğal sürece yapay olarak müdahalede bulunuyor ve deyim yerindeyse algılanan boyutu göze sokuyor.
2-Sinema Deneyimine Bir Katkısı Yok ! :
Ebert'in tartışmalı iddialarından biri de üç boyutlu sinema tekniklerinin, film deneyimine bir getirisinin olmadığı ile ilgili.Ebert, ister istemez , sinema tarihinin başyapıtlarını hatırlamamızı istiyor ve şunu soruyor : Sözgelimi bir Casablanca'yı düşünün, 3D olması neyi değiştiriyor ? İyi filmlerin hayal gücümüzü harekete geçiren filmler olduğunda ısrarcı olan Ebert, 3D tekniklerinin öykünün önüne geçmemesi gerektiğini ima ediyor.
3.Dikkat Dağıtıyor ! :
2D filmlerde yönetmen arka plan ile ön plan arasındaki ayrımı, farklı odaklama yöntemleri ile gerçekleştiriyor.Buradaki algılama, daha çok izleyici tarafından yönlendirilen bir süreç.Yönetmen neye dikkat etmemiz gerektiğini bize zarif ve yaratıcı bir şekilde duyuruyor.Oysa üç boyutlu teknikler, dikkat etmemiz gereken noktaları keskin odaklama yöntemleri ile karşımıza çıkarıyor.
4.Mide Bulantısı ve Baş Ağrısına Sebep Oluyor ! :
Consumer Electronics Show'un Las Vegas'ta gerçekleştirdiği 3D TV tanıtımında , Reuters iki göz doktoru ile söyleşi gerçekleştirdi.Doktorların dedikleri Ebert'in yukarıdaki iddiasını bilimsel olarak da destekliyor.Dediklerine bakılırsa, çoğumuz farkında olmadığımız göz problemlerine sahibiz, gündelik hayatta bunu absorbe edebiliyoruz.Ancak 3D gibi teknoloji daha fazla efor harcanmasına neden olduğu için baş ağrısı gibi fiziksel sorunlara sebebiyet verebiliyor.Bununla birlikte, Dr.Deborah Friedman'a gçre 3D 'nin zararı yalnız gözleri hassas olanlar için değil, sağlıklı gözlere sahip olanlar için de geçerli.Yapılan araştırmalara göre, 3D izleyip de fiziksel olarak şikayet sahibi olanların oranı %15 .
5.Görüntülerde Işık Problemi Var :
Ebert'in bahsettiği aslen teknik bir problemden kaynaklanıyor.Mevcut projeksiyon aletleri, 3D görüntüleri desteklemekte yetersiz kalıyor.Ayrıca 3D için izleme mesafesi de önemli ancak bunu sağlayabilen sinema salonlarının sayısı az.Sonuçta görüntülerde karanlık noktalar oluşabiliyor.Ebert, 3D görüntülerin daha mat renklere sahip olduğuna dikkat çekiyor.
6.Yeni Dijital Ekipmanlar Maliyeti Arttırıyor:
İşin bu kısmı aslında daha çok sinema salonu sahiplerini ve stüdyoları ilgilendiriyor.3D görüntüleri destekleyen yeni teknolojik yapı, ekstra maliyet demek.Analog sistemden dijitale geçmek zorunda kalan sinema salonu sahipleri var ve bu teknolojiye adaptasyon,özellikle yüksek maliyet gerektirdiği için, zor olacak.
7.Sinema Biletlerinin Fiyatları Artıyor:
Bu durum yukarıdaki sorunla alakalı.Ayrıca mevcut artış yalnızca 3D çekilmiş filmler için geçerli değil.Biz henüz kendi ülkemizde etkilerini görmeye başlamasak da, ABD'de bilet fiyatları konusunda genel bir artış söz konusu.Yeni teknolojiye geçmiş sinema salonları, maliyetleri arttırdığı gerekçesiyle, yalnız 3D filmlere değil, 2D filmler için de zamlı fiyat politikası yürütüyor.ABD'de sinema salonlarında bilet satış fiyatları %50 artmış durumda.
8.Ciddi Dramalara Rastlamak Mümkün Değil :
Şu an itibariyle 3D teknolojisi, ciddi dramalara uygulanabilecek bir format değil.Animasyonlar ya da bilgisayar efektli filmler için geçerli bir kullanım alanına sahip.Hurt Locker ya da Up in The Air gibi filmlerin 3D 'ye zaten ihtiyaçları olmasa da , 3D de bu tarz filmler için uygun bir biçime sahip değil.Ebert'e göre bunu başarabilen bir tek Avatar var.Ama Ebert, Alice Harikalar Diyarında için aynı töleransı göstermiyor ve bu filmde kullanılan 3D 'nin öyküye hizmet etmediğini söylüyor.
9.Hollywood Ne Zaman Tıkansa, Yüzünü Hep Teknolojiye Dönüyor:
Sinemaya sesin,rengin girmesi kadar, widescreen,cinerama ya da 3D gibi teknolojilere ihtiyaç duyulması da, Hollywood'un kar oranlarındaki düşüş ile ilgili.Uzun süredir yeni hikayeler anlatmaktan uzaklaşan Hollywood, yaşadığı dar boğazı şu anda 3D teknolojisini kullanarak atlamaya çalışıyor.Daha önce de denenmiş bir teknik olan 3D, şu an Hollywood'a yeni bir kazanç kapısı sağlıyor.
Bu yazı, Roger Ebert'in Newsweek Dergisi'nden yayımlanan ''Why I Hate 3 - D ( And You Should Too) adlı makalesinden derlenmiştir.